de inhoud van het boek

Kleding als taal is een inspirerend boek voor zowel mannen als vrouwen. Het verbindt spiritualiteit – komen tot je kern – met de dagelijkse praktijk: Wat zal ik vandaag aantrekken? Hoe maak ik mijn (werk-)kleding persoonlijk en representatief? Hoe laat ik met mijn kleding zien wie ik ben?

Het is een informatief werkboek voor de gewone lezer vol foto’s, collages, duidelijke praktijkvoorbeelden, heldere uitleg en dertien oefeningen om je authentieke kledingstijl te ontdekken met behulp van het Stijlkwadrantenspel® en de unieke combinatie van  de stijlcategorieën, het ABC van kleding en het speelveld. Een belangrijk instrument hierbij is je innerlijk kompas. Hiermee breng je je innerlijke rijkdom in beeld en leer je die te vertalen naar je kleding, zodat je uiterlijk in harmonie is met je innerlijk.

Ter inspiratie vertellen negen verschillende mensen, twee mannen en zeven vrouwen, wie zij zijn en hoe zij dit in verschillende gelegenheden laten zien met hun kleding.

Klik op de afbeeldingen om die te vergroten

Hoe dit boek te gebruiken?
Wie graag eerst kennis opdoet, begint gewoon bij deel een. Als je meer geïnteresseerd bent in eerst zelf ervaren, begin je met deel twee en lees je de theorie uit deel een als aanvulling. Het is wel handig om eerst de hoofdstukken 1, 2 en 3 te lezen, omdat daarin de drie onderdelen van het Stijlkwadrantenspel worden uitgelegd.
Voor wie van snelheid houdt: doe eerst oefening 1 uit hoofdstuk 11, eventueel aangevuld met oefening 7, en ga meteen door naar hoofdstuk 15 en 16 waarin je leert hoe je je basiscategorie innerlijk vertaalt naar kleding.

Het boek bestaat uit drie delen met ieder een eigen thema.
In deel een, De basis: kleding als taal, beschrijf ik hoe het Stijlkwadrantenspel is opgebouwd en ga ik uitgebreid in op de vijf elementen van het ABC van kleding. Je leert de nuances van de kledingtaal onderscheiden en toepassen. Wat wil jij uitstralen met je kleding en hoe kun je dat aanpakken? Wat is het effect van de context? Ben je je ervan bewust dat je lichaam zijn eigen boodschap vertelt?

Deel twee, De brug: kleding als verbinding, gaat over het innerlijk. Wie ben je en hoe laat je dat zien? Je maakt het innerlijk basiskompas en leert hoe je een vertaling maakt naar kleding zodat je uiterlijk en innerlijk in harmonie zijn.
Vier proefpersonen (Sandra, Albert, Hermine, en Lutgard) vertellen wie ze zijn en laten op de foto’s zien hoe ze hun innerlijk vertalen naar kleding bij verschillende gelegenheden. We zijn niet gaan winkelen, maar hebben gewerkt met de kleding die in hun kast hing.
In elk hoofdstuk staan oefeningen waarmee je zelf aan de slag kunt gaan. Ter inspiratie staat beschreven hoe twee proefpersonen de oefening hebben uitgewerkt.

Deel drie, De verdieping: kleding als inspiratiebron, vertelt hoe je kleding kunt inzetten bij je persoonlijke ontwikkeling. Wat is jouw authentieke verlangen? Wat wil groeien en tot bloei komen in jou? Je maakt je groot innerlijk kompas, waarmee je je verlangens zichtbaar maakt. Je leert welke kleding je helpt dit verlangen hier en nu vorm te geven, zodat het tot bloei komt.
Vijf proefpersonen (Frans, Ankie, Charlotte, Gea en Eva*) stellen zichzelf voor en laten zien hoe ze kleding hebben ingezet om hun ontwikkeling vorm te geven. Voor hen zijn we wel gaan winkelen, en hebben we nieuwe kleding gekocht.
In elk hoofdstuk vind je oefeningen om je te inspireren bij je eigen ontwikkeling. Van iedere oefening staan er twee uitwerkingen door proefpersonen.

Ik wens je heel veel plezier en inspiratie!

*wanneer ik als proefpersoon dien, spreek ik over  mijzelf in de derde persoon

Terug naar boven